Datingfraude en oplichting
Jaarlijks zijn er honderden meldingen van gevallen van oplichting via datingsites. Mensen maken soms op verzoek geld over aan een persoon waarmee ze contact hebben. De oplichters achter deze profielen verdwijnen daarna met het geld.
De slachtoffers van deze fraude zijn vaak 50-plussers zo blijkt uit meldingen bij de Fraudehelpdesk. Het gaat vaak om mensen die na een scheiding of verlies van hun partner op sociale media en datingsites aan het zoeken gaan. Bij datingfraude worden mensen vaak verliefd op iemand die ze leren kennen via internet en maken na een verzoek geld over. De grote liefde bestaat helemaal niet in het echt en het geld is weg.
Oplichters slaan vaak toe via sociale media en via gratis datingsites. Op deze plaatsen is er minder aandacht voor de betrouwbaarheid en echtheid van profielen. Wees alert zodra er om geld gevraagd wordt. Vaak gaat het om een zielig verhaal als reden om geld te gaan overmaken. Ook word je soms overgehaald geld te gaan beleggen in crypto’s of andere beleggingen.
Keurmerk Datingsites zijn aangesloten bij de stichting Thuiswinkel Waarborg. Deze datingsites moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen en willen onder meer oplichting tegengaan.
Datingsites met nepprofielen
Er zijn websites in Nederland die deels werken met nepprofielen of fictieve profielen. In de kleine lettertjes staat dan vermeld dat de website zowel echte profielen bevat als fictieve profielen of entertainmentprofielen. In sommige gevallen heb je dan contact met een vals profiel en chat je in werkelijkheid met ingehuurde medewerkers die jou aan de praat houden. Deze websites berekenen jou geld per bericht. Met fictieve profielen zijn geen fysieke afspraken mogelijk. Inmiddels zijn meerdere datingsites met nepprofielen offline gehaald.
Meer informatie
Fraudehelpdesk
Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid – Datingfraude
AFM – Check je aanbieder – Oplichting via online dating
ConsuWijzer – Datingsites met nepprofielen
Datingfraude – Slachtofferhulp